Contact met uw bond
033-4962722


Gedragscode krijgsmacht opnieuw indringend onder de aandacht brengen

Websize Misstanden Kamercommissie Defensie 13 11 2017De Tweede Kamer eist een “grootschalig, onafhankelijk onderzoek” naar “de structurele mishandelingen” (seksueel misbruik en andere vernederingen) die binnen de krijgsmacht schering en inslag lijken”, schrijft De Telegraaf (10-11-17). De Kamercommissie Defensie heeft intussen een vertrouwelijk gesprek gehad met slachtoffers van seksueel ongewenst gedrag en andere misstanden bij de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen. Volgens de krant “zijn de Kamerleden zich daar rot geschrokken”. Men spreekt van “een ‘structurele doofpot’ en een ‘zieke organisatie’ die ‘de ernst van de zaak niet inziet’.”

De zaak kwam aan het rollen door een artikel in de Volkskrant van 2 november jl. waarin drie militairen onthullen te zijn misbruikt tijdens hun ontgroening in Schaarsbergen.
De slachtoffers hebben in 2014, noodgedwongen wegens “onder meer pesterijen, mishandelingen, aanrandingen en een verkrachting”, hun militaire uitrusting aan de wilgen gehangen. De daders zijn, naar hun zeggen, “sergeanten en korporaals van dezelfde eenheid”. Vier militairen die bij de misdragingen betrokken waren zijn destijds gestraft.

Zwijgcontracten verwerpelijk
Defensie deed in 2013 aangifte nadat een Commissie van Huishoudelijk Onderzoek de klachten had onderzocht. Het Openbaar Ministerie liet de zaak verder rusten omdat geen van de slachtoffers zelf aangifte wilde doen of een verklaring afleggen. Maar inmiddels heeft een van de militairen die slachtoffer was van de ergste misdragingen alsnog aangifte gedaan bij de marechaussee.

Indertijd zou Defensie de slachtoffers verboden hebben over de zaak met derden te spreken. Kamerlid Bruins Slot eist dat dit “tot de bodem wordt uitgezocht. Zwijgcontracten zijn verwerpelijk en uit den boze.”
Ploumen vindt dat ontgroening “geen enkel doel dient” maar slechts “een vals groepsgevoel” oproept. Als het aan haar ligt gaat het Openbaar Ministerie meer uit eigen initiatief onderzoek doen naar dit soort zaken.

Nieuwbakken staatssecretaris van Defensie Barbara Visser reageerde geschrokken op de onthullingen in de krant. “Defensie is er alles aan Websize Misstanden staatssecretaris rillingen van verhalen over defensiegelegen om de (oud-)collega’s de ondersteuning te bieden waar zij behoefte aan hebben. (-) Ik wil benadrukken dat voor ongewenst gedrag geen plek is binnen de krijgsmacht. Iedereen moet kunnen rekenen op een veilige werkomgeving, zich veilig voelen om ongewenst gedrag aan de orde te stellen en erop kunnen rekenen dat dit wordt opgepakt. (-) Discriminatie, intimidatie of welk grensoverschrijdend gedrag dan ook is volstrekt ontoelaatbaar en past niet binnen de krijgsmacht”, sprak Visser ferm.

Meldloket Integriteit ingesteld
Defensie roept intussen militairen en burgers op om misstanden te melden en in geval van strafbare feiten direct aangifte te doen bij de marechaussee. Bij de Centrale Organisatie Integriteit Defensie (COID) is hiervoor een speciaal meldloket ingesteld.

Het meldpunt is telefonisch bereikbaar: 0800-22 55 733. Vanuit het buitenland: +31 70 414 33 00. Een e-mail sturen kan ook, naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

“Personeel dat ongewenst gedrag ervaart kan ook terecht bij een van de 500 vertrouwenspersonen binnen Defensie. Daarnaast kunnen leidinggevenden die te maken krijgen met meldingen zich laten ondersteunen door de COID met advies en waar nodig met onderzoek.”

Websize Misstanden Bijgesneden Paars gevuld Alle krijgsmachtdelenGedragscode opnieuw onder aandacht brengen
De krijgsmacht beschikt over een gedragscode. In deze gedragscode heeft Defensie neergelegd wat het onder ‘professioneel gedrag’, ‘fatsoenlijke omgangsvormen’ en ‘goede samenwerking’.
In de komende periode zal de gedragscode opnieuw nadrukkelijk en indringend onder de aandacht gebracht worden van het personeel.
Defensie gaat ook onderzoeken hoe de meldingsbereidheid bij de mensen kan worden opgevoerd.