Contact met uw bond
033-4962722


Een week onbekommerd vakantiepret bij Villa PardoesWebversie M Mont Ventoux Logo Villa Pardoes

Een week ‘vakantieverblijf’ voor ten minste twaalf ‘Defensiegezinnen’ met een ernstig ziek kind c.q. zieke kinderen, in een woning van Villa Pardoes
[1], in Kaatsheuvel. Dat is het streven achter ‘Missie Mont Ventoux-We laten niemand achter’, een initiatief van personeel van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA).

Een initiatief waarbij in eerste instantie gedacht werd aan een fietstocht à la Alpe d’Huzes. Maar het werd de eveneens van roemruchte Tour de France-etappes bekende Mont Ventoux. Met name ook omdat een nieuwe uitdaging, - nadat hij al eerder met een team van NLDA-collega’s had deelgenomen aan Alpe d’Huzes -, (initiatiefnemer) Carlos Gonsalves wel aansprak. Bij een uitdagende fietsklimtocht hoort voor hem doorgaans (sponsoring van) een goed doel. En zo kwam ‘Missie Mont Ventoux-We Laten Niemand Achter’ tot stand.

‘Driehoeksactie’
“We laten niemand achter slaat op collega’s van Defensie en veteranen, voor wie we iets willen doen”, licht Carlos Gonsalves toe. “Met dit project brengen we drie elementen samen die ons na aan het hart liggen: onze hobby fietsen, een goed doel (ernstig zieke kinderen) en Defensie (onze collega’s). En daarbij nemen we ook nadrukkelijk de collega’s mee die Defensie al verlaten hebben.”
Websize M Mont Ventoux WeLatenNiemandAchter
Carlos Gonsalves hing in 2002 als majoor het groene pak aan de wilgen om zich in het burgerpak te hijsen, maar bleef bij Defensie. Sinds 2006 werkt hij bij de NLDA in Breda. Hij is een van de aanjagers en de woordvoerder van ‘Missie Mont Ventoux-We Laten Niemand Achter’ en ook al tal van jaren vrijwilliger bij Villa Pardoes. Het vrijwilligerswerk voor ‘Pardoes’ kwam op een natuurlijk wijze op zijn pad toen hij om zich heen keek voor een vrijwilligersbaan en in diezelfde periode werd geconfronteerd met de ernstig zieke kinderen van goede vrienden, die in Villa Pardoes een weekje ‘onbekommerd, zonder ‘ge-dokter’ voor even hun ‘ziek-zijn’ mochten vergeten. “Als je in de Villa bent, terwijl die gezinnen er met een grote glimlach rondlopen, dan weet je waar je het allemaal voor doet”, is hij. overtuigd.

Vrijwilligers
“Villa Pardoes”, legt hij uit, “kent een groot scala aan vrijwilligersgroepen
[2]. Van gastvrouwen of gastheren, administratieve ondersteuning, vervoer, tot tuinonderhoud en meer. Ik zelf ondersteun de fondsenwerving en begeleid gezinnen bij een VIP-bezoek aan een thuiswedstrijd van Willem II.

Vanuit die achtergrond is de koppeling van ‘Missie Mont Ventoux-We Laten Niemand Achter’ met Villa Pardoes bijna organisch te noemen.
Van vitaal belang daarbij is ook de rol van ‘Team NLDA’. Een “harde kern” van zo’n 20 NLDA-medewerkers is intensief betrokken bij het project dat een inmiddels een groot aantal verschillende inzamelingsacties omvat. Die vrijwilligers komen uit alle lagen die de Defensie Academie kent. Zo trok bijvoorbeeld de Commandant NLDA, generaal-majoor Nico Geerts zijn speedmars-wandelkisten aan om met rugdekking van zijn stafadjudant Peter Sebel, de Nijmeegse Vierdaagse te lopen en geld binnen te halen voor het goede doel. Websize M Mont Ventoux Vergadering MT NLDA in Villa Pardoes

Pannenkoekenfestijn
Met een verkoopactie van bonbons en van zelfgemaakte boterkoeken werd goed ‘gescoord’. Enkele afzwaaiende collega’s wensten in plaats van een cadeau, een donatie voor Villa Pardoes. Het managementteam van de Academie belegde eind mei een vergadering bij Villa Pardoes. Na de vergadering marcheerde men af naar de keuken om de twaalf gezinnen die in de Villa verbleven een waar pannenkoekenfestijn te bereiden. Generaal Geerts samen met zijn ondercommandanten en een aantal staffunctionarissen wist in een mum van tijd de kinderen en hun aanhang zo’n 300 pannenkoeken voor te schotelen. De oogst: waardering, bewondering en de lach op de gezichten, - niet in de laatste plaats van de ouders die het maar wat tof vonden dat militairen in uniform speciaal voor hen in de weer waren.

Maar daarmee zijn de fundraisingacties niet gedaan. Welnee! Er is immers een grote zak geld nodig om ten minste twaalf Defensiegezinnen (maar het liefst alle ‘Defensiegezinnen die worden gevonden), voor een week zonder sores en bekommernissen onder te brengen in de vakantiewoningen van Villa Pardoes.
“Het doel is zoveel mogelijk gezinnen de kans te geven op een onbezorgde week in het park. En daar hebben we veel geld voor nodig. We willen namelijk, als het even kan, alle gezinnen bij Defensie die hiervoor in aanmerking komen, helpen. Wat we nu ook zien is dat gezinnen die al een keer bij Villa Pardoes zijn geweest voor een vakantieverblijf, zich aanmelden voor onze actie. We moeten daar helaas nee tegen zeggen, omdat het beleid van Villa Pardoes is om vanwege de bestaande wachtlijst gezinnen niet een tweede keer te ontvangen. ”

Webversie Villa Pardoes Logo Missie Mont VentouxDefensie themaweek
Team NLDA heeft nog meer (creatieve) geldinzamelingsacties op stapel staan. Zo is Generaal Geerts op vrijdag 4 oktober in het Kasteel van Breda gastheer van een Charity Dinner, met diezelfde avond een heel bijzondere veiling. Daarna volgen in ieder geval nog een pubquiz en een benefietvoetbalwedstijd op de KMA en deelname aan de Villa Pardoes Winterrun op zaterdag 14 december. .

Oorspronkelijk was het idee om begin dit jaar het project ‘Missie Mont Ventoux-We Laten Niemand Achter’ af te trappen en met de fietstocht op de ‘Kale Berg’ af te ronden. Maar gaandeweg kwamen er meer acties bij waarna besloten is om ‘Missie Mont Ventoux’ over het hele jaar uit te smeren. Week 50 (13-20 december 2019) is nu aangewezen als ‘Defensie–themaweek’ bij Villa Pardoes. In die week zijn de vakantiewoningen gereserveerd voor Defensiegezinnen die daarvoor in aanmerking komen.
“Dat zou de afronding van ons project moeten worden”, geeft Carlos Gonsalves aan. “We proberen op dit moment de eerste twaalf gezinnen rond te krijgen, waarbij een speciale medische commissie van Villa Pardoes zorgvuldig kijkt of de aangemelde gezinnen aan de criteria[3] voldoen. Als er uiteindelijk meer gezinnen door de selectie komen, dan zullen we in overleg met Villa Pardoes kijken of we in 2020 wellicht nog meer ‘Defensieweken’ kunnen organiseren. Maar in ieder geval zorgen wij ervoor dat alle gezinnen die zich aanmelden en die voldoen aan de criteria, een week naar de Villa gaan.”

www.facebook.com/teamNLDA )Webversie M Mont Ventoux Promotiecode Villa Pardoes
Webversie M Mont Ventoux Promotiekadertje 1

Websize M Mont Ventoux Promotiekadertje 2

 


[1] Villa Pardoes is een initiatief van Stichting Natuurpark De Efteling. Villa Pardoes is ondergebracht in een zelfstandige stichting en heeft de CBF-Erkenning voor goede doelen. Het idee voor Villa Pardoes is gebaseerd op het succesvolle concept van de organisatie “Give Kids The World” dat in de Verenigde Staten ernstig zieke kinderen een vakantie aanbiedt. In oktober 2000 is Villa Pardoes van start gegaan. (-) Voor gezinnen met een ernstig, mogelijk levensbedreigend ziek kind van 4 tot en met 12 jaar. Voor kinderen die dolgraag een tijdje aan iets anders willen denken dan hun ziekte. Voor broertjes, zusjes, ouders, opa’s en oma’s die dromen van een onbezorgde week samen. Even alles vergeten.
(Bron: www.villapardoes.nl)

[2] ‘Villa Pardoes’ wordt gedreven door een kleine groep vaste medewerkers en ruim 185 enthousiaste vrijwilligers. Zonder die vrijwilligers heeft Vila Pardoes geen bestaansrecht.

[3] Zie voor de toelatingscriteria van Villa Pardoes: https://www.villapardoes.nl/verwijzers/toelatingsprocedure/toelatingscriteria/