Contact met uw bond
033-4962722


‘Onschuldig tot het tegendeel is bewezen’
Websize Kroon MWO 2
Marco Kroon werd in 2009 als eerste militair in de 21ste eeuw benoemd tot Ridder in de Militaire Willemsorde. De oudste en hoogste ridderorde die Nederland kent. De orde wordt verleend voor daden die getuigen van moed, beleid en trouw, - de kernwaarden van de Militaire Willemsorde.

Maar de medaille heeft een keerzijde. Sinds 2010 wordt Kroon verdacht van een aantal strafbare feiten, waaronder, het meest recent: Het uitdelen van een kopstoot aan een agent tijdens carnaval in Den Bosch.
Alhoewel hij inhoudelijk niet kan ingaan op de lopende rechtszaak doet Kroon aan de keukentafel in zijn woonplaats Schijndel zijn verhaal aan ACOM Journaal.

Loopbaan
Marinus Johannes (Marco) Kroon begon zijn militaire carrière bij het Korps Mariniers, hier wordt hij onder andere naar Irak en Cambodja uitgezonden. Na 5 jaar bij het Korps Mariniers gediend te hebben maakt hij de overstap naar de Landmacht. Als groepscommandant bij het 17de Pantserinfanteriebataljon wordt hij 6 maanden naar Bosnië en Herzegovina uitgezonden. In 1998 begint hij bij het Korps Commando Troepen waarmee hij weer naar Bosnië en Herzegovina uitgezonden wordt. Na deze uitzending begint hij zijn opleiding tot officier aan de KMA in Breda. Als officier keert hij terug naar het 17de Pantserinfanteriebataljon als pelotonscommandant.

In 2004 keert Kroon weer terug bij het Korps Commando Troepen en wordt hij direct uitgezonden naar Irak en Afghanistan (2005, 2006, 2007). Voor zijn daden tijdens de uitzending in 2006, zes acties, wordt hij onderscheiden met de Militaire Willemsorde MWO). Onder andere tijdens een vuurgevecht weet Kroon samen met zijn Forward Air controller en met gevaar voor eigen leven luchtsteun aan te vragen en loodst daarbij de Amerikaanse gevechtsvliegtuigen naar hun doel. Later weet hij vanuit een quala[1] diverse nachtelijke aanvallen van Talibanstrijders af te slaan. De daaropvolgende dag ziet Kroon erop toe dat de gewonde Talibanstrijders verzorgd worden en de gedode strijders toegedekt worden. Toenmalig koningin Beatrix zei bij de ridderslag van Kroon onder meer: “Hij krijgt deze onderscheiding niet voor één enkele actie, maar voor zijn optreden als leider, als militair en als mens tijdens de hele missie.”

Webszie Kroon Commando Kroon achter 127 mm mitrailleur tijdens actie Uruzgan 2006‘From hero to zero’
Na zijn terugkeer naar Nederland in 2008 opent Kroon een kroeg in Den Bosch onder de naam ‘Vinny’s’. Vinny’s wordt later het middelpunt in een groot onderzoek van het Openbaar Ministerie naar drugs- en wapenhandel. De majoor wordt inzake drugs op alle fronten vrijgesproken.

In 2017 rapporteert Kroon vertrouwelijk aan Defensie dat hij in Afghanistan ontvoerd is en verkracht. Na zijn ontsnapping spoorde hij zijn ontvoerder/verkrachter op en schoot de man dood. In 2018 komt hij door een lek op hoger niveau noodgedwongen zelf naar buiten met het verhaal.

Marco Kroon: “Op dat moment is het oorlog en oorlog win je niet met koorknaapjes. In 2017 is Defensie helaas zelf al met het verhaal van de ontvoering naar het OM gegaan hoewel ik vond en vind dat het OM hier niets mee te maken heeft. Ik was en ben nog steeds overtuigd dat het een militaire operatie was, een militaire keuze van een commandant in het veld. Ik had het overigens anders op willen lossen, ik had de ontvoerder niet neer willen schieten maar ik had hem willen aanhouden en overdragen om een groter netwerk bloot te leggen. Helaas verliep het anders. Mijn keuze was toen om te zwijgen en het later ooit te melden. Mijn keuze blijkt nu de juiste te zijn geweest. De missie heeft nog een lange tijd kunnen draaien. Ik ben er zeker niet trots op dat ik iemand op deze wijze neer heb moeten schieten, ik zie het nog dagelijks voor me, maar het was oorlog. Mensen veroordelen me omdat ik in 2007 iemand heb neergeschoten. Vreemd. Het jaar daarvoor, in 2006, ontvingen we er de Willemsorde voor.”

“Ikzelf heb mijn verhaal nooit buiten de veilige muren van Defensie willen brengen maar nadat bepaalde personen het verhaal toch buiten defensiekringen hebben gebracht, werd ik uiteindelijk gedwongen mijn eigen verhaal te doen. De hardnekkige ontkenning over mijn detentie, de verhalen dat ik PTSS zou hebben, en het slopen van mijn imago en geloofwaardigheid door anonieme ‘collega’s’ in de media hebben mij doen besluiten om mijn zijde van het verhaal in boekvorm naar buiten te brengen. Zoals eerder gezegd, heb ik dit nooit gewild, deels uit schaamte, maar hoofdzakelijk omdat de operatie hierdoor misschien gevaar zou lopen. Daarom heb ik het juist tien jaar voor me gehouden. En ook nu heb ik uit loyaliteit naar Defensie en voor de veiligheid van mijn collega’s, de inhoud van het boek voor publicatie door de diensten eerst laten checken op staatsgeheime informatie.

In mijn boek, waarvan groot deel van de opbrengst naar mijn stichting gaat, heb ik tevens mijn emoties van me afgeschreven en verteld hoe het echt is gegaan. Websize Kroon Boek 1‘Kroongetuige’ was binnen no time 12.000 keer verkocht, - voor Nederlandse begrippen geweldig, maar het zijn helaas toch maar 12.000 van de 17 miljoen mensen die mijn zijde van het verhaal hebben gehoord. Voor mijn eigen verwerking zou het geweldig zijn als het er nog veel meer worden.”

Media
“Omdat ik de eerste Ridder Militaire Willemsorde was sinds 1955 moest ik in het eerste jaar na mijn onderscheiding het boegbeeld van Defensie worden en als zodanig naar buiten treden. Uiteindelijk kom je hier niet meer onderuit maar ik heb er nooit voor gekozen om zo vaak in de media te verschijnen. In de afgelopen jaren ben ik drie keer voor mezelf naar de media gegaan omdat ik van mening was dat mijn integriteit wel heel erg in het gedrang kwam. Vorig jaar met mijn verhaal in het AD, bij Pauw en dit jaar bij Beau (van Erven Dorens). Alle andere keren deed ik dat op verzoek of in belang van Defensie of waren het de media die over mij schreven.”

Na jaren van eenzijdige en insinuerende berichtgeving in de media zijn de effecten op zijn privéleven duidelijk merkbaar. “Mijn gezin, mijn ouders worden ook constant in dit traject meegezogen en dat vind ik ontzettend pijnlijk. Mensen beseffen niet welke uitwerking bepaalde aannames, insinuaties of manieren van schrijven hebben. Het is pijnlijk dat deze uitingen door vele lezers voor waarheid aan worden genomen terwijl ze niet waar zijn.

Er is nu bijvoorbeeld in de krant te lezen dat ik tijdens carnaval een kopstoot aan een agent heb gegeven terwijl de rechter hier nog over moet oordelen. Ik word door de optelsom aan jarenlange aannames en foutieve uitingen over mij in de media al veroordeeld en dit heeft een enorme impact op mij en mijn gezin. Het lastige is dat deze eenzijdige uitingen vaak niet vanuit mijn kant belicht kunnen worden omdat er staatsgeheimen op het spel staan of dat de zaak onder de rechter is. Het lijkt wel of de persoon Marco Kroon moet en zal passen in het plaatje van ‘foute jongen’. En geloof me, ik ben een compleet ander persoon als dat men schrijft of denkt.
Websize Kroon PortretMarcoKroon
Wat mij ook ontzettend heeft geraakt is dat ik straks door dit onterechte ‘brandmerk’ ook niet bij de grote herdenkingen rondom 75 jaar vrijheid word uitgenodigd. Neem de bevrijding van Den Bosch. Mijn opa was een Britse militair en heeft in de Tweede Wereldoorlog meegevochten tijdens de bevrijding van Den Bosch. Hier ben ik natuurlijk ontzettend trots op en ik keek er al jaren naar uit om bij deze herdenking aanwezig te zijn. Mijn opa heeft alles gegeven bij de bevrijding van Den Bosch en nu mag ik niet bij de herdenking zijn door aannames in de media.”

Ondanks alle negatieve publiciteit eromheen ziet Marco Kroon toch ook de positieve zaken die de Willemsorde hem gebracht heeft. “Als je me 3 of 4 jaar geleden had gevraagd of ik de Willemsorde nog zou willen hebben had ik hartgrondig ‘nee’ gezegd. Maar alle ellende die het voor mij persoonlijk heeft gebracht is snel vergeten door wat ik voor anderen heb kunnen betekenen. Door de Willemsorde heb ik deuren kunnen openen waar deze voor anderen gesloten bleven. Het uitdragen van de kernwaarden van de Willemsorde, de kernwaarden van de Landmacht en het begeleiden van jongens en meiden met PTSS. Dat zie ik nu als mijn taak, zowel binnen als buiten Defensie.”

Stichting H.E.A.R.T.
Vorig jaar richtte majoor Kroon samen met twee dienstmaten, Robert Mikhout en Colin Bal, de stichting H.E.A.R.T. op (His/Her Energy Always Remains Tangible).
H.E.A.R.T. is een stichting voor gezinnen die een dierbare hebben verloren tijdens zijn of haar werk bij Defensie en andere hulpdiensten. De stichting van Kroon c.s. wil deze gezinnen en nabestaanden ondersteunen. Financiële steun maar ook mentaal. Zo organiseert H.E.A.R.T. dagjes uit, waarbij de ouder kan ontspannen en de kinderen bijvoorbeeld een dagje mee naar een brandweerkazerne gaan. Webszie Kroon Embleem Stichting Heart zwart

Kroon nam dit initiatief omdat hij vindt dat hij geen goede vader heeft kunnen zijn voor zijn zoons. “Ik was er nooit, oefening en missie stonden op één. Hierdoor heb ik mijn jongens niet kunnen geven waar ze recht op hadden. Maar dat was een keuze. Nu zie ik om mij heen mensen wegvallen die er niet voor hebben gekozen. Agenten, militairen, brandweermannen die er niet voor hun gezin kunnen zijn doordat ze bijvoorbeeld zwaar gehandicapt zijn geraakt of overleden zijn. Met stichting H.E.A.R.T wil ik deze lege plek een beetje opvullen. De stichting moet een soort van vaderfiguur zijn bijvoorbeeld door het kinderfeestje betalen, omdat papa er niet meer is en mama van een uitkering moet leven. We willen met hele simpele middelen en persoonlijke aandacht de kwaliteit van leven voor deze mensen verbeteren.”

Meer weten over H.E.A.R.T.?
www.stichtingheart.nl

Verloting

Wij verloten onder de ACOM-leden 3 boeken van Marco Kroon te weten:
* Leiderschap onder vuur,
* Danger close
* en Kroongetuige.

Ben je lid van de ACOM en wil je één van deze boeken winnen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van je naam, registratienummer en voor welk boek je mee wilt loten.
Reageren kan tot 21 oktober, de winnaars worden in het volgende nummer van ACOM Journaal (AJ#11-19) bekendgemaakt.

Kanttekening ACOM

De opvattingen en uitspraken in dit interview geven niet (zonder meer) de opvattingen, overtuiging en houding van de ACOM de Bond van Defensiepersoneel weer, over de onderwerpen en thema’s die besproken werden.

Wij vinden het echter van belang dat ‘de werkvloer’ (het Defensiepersoneel, ACOM-leden in het bijzonder), kennis neemt van het verhaal verteld vanuit het gezichtspunt van de geïnterviewde.

 


[1] Algemene benaming in Afghanistan voor ‘woning’.