Contact met uw bond
033-4962722


Filter
 • Op 8 februari hebben ongeveer 150 burgers en militairen, werkzaam op de Utrechtse Kromhoutkazerne, de eerste informatiebijeenkomst van de SCODef bijgewoond over het stukgelopen arbeidsvoorwaardenoverleg bij Defensie. Na afloop was één ding duidelijk: Defensie neemt u, het personeel, niet serieus.

  Tijdens de bijeenkomst geven de samenwerkende bonden (centrales) een beeld van de kloof tussen datgene wat de bonden willen en wat Defensie kan bieden. Uit dat verhaal blijkt duidelijk dat Defensie niet alleen moedwillig het onderhandelingsproces een aantal keren heeft gefrustreerd. Ook kunnen de aanwezigen proeven hoe het is om als onderhandelaars telkens weer te moeten merken dat Defensie gemaakte inhoudelijke afspraken ter discussie stelt. Wanneer je denkt dat je in het onderhandelingsproces een ‘common ground’ hebt gevonden, blijkt dat toch niet zo te zijn.

  Een van de aanwezigen stelt de vraag of de onderhandelaars denken dat de patstelling in het overleg ‘uniek’ is.

  De situatie is niet uniek als het gaat om de discussie over de verhoging van de ontslagleeftijd. Dat blijkt uit eerdere manifestaties toen dit thema aan de orde was. Maar dat is nu niet het enige kernpunt. Ook het FPS (employability) is een belangrijk element en uiteraard de loonontwikkeling. In het verleden was er wel vaker sprake van botsende opvattingen, maar dat het proces zich nu kenmerkte door “afspraken” met een dagwaarde is wel bijzonder.

  Het is wel uniek dat het dit keer niet mogelijk is om op basis van argumenten tot oplossingen te komen. Het is ook uniek dat Defensie probeert om iets wat de onderhandelaars als gezamenlijke element beschouwden, weer terug te onderhandelen. Dat heeft de vertrouwensrelatie aangetast.

  Een van de aanwezigen zegt aan het slot van de bijeenkomst: “Ik zie in uw verslag dat de minister u als vertegenwoordigers van het personeel en daarmee dus ook ons als defensiepersoneel niet serieus neemt ”. Een opmerking die, gelet op het applaus dat volgt, op ieders bijval kan rekenen.

 • Dutch Invictus Games Team komt zondag 15 mei (Eerste Pinksterdag) terug uit Amerika. Het team van (oud-)militaire sporters met een blijvende (lichamelijke) beperking was met een oogst van 18 medailles uiterst succesvol bij de spelen in Orlando, Florida.

  Invictus Team Nederland wordt omstreeks 09.20 met vlucht UA 20 van United Airlines op Schiphol terugverwacht. De feestelijke inhaalcommissie wordt behalve door familie, vrienden, collega’s mede gevormd door de Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Tom Middendorp. De CDS was eerder al naar Orlando afgereisd om de sporters moreel te steunen. Maar de organisatoren roepen iedereen op "om bij te dragen aan een heldenonthaal”. Websize NL atleten Invictus Games Orlando Fla

  Overzicht medailles

  • Goud:

  -         100 meter sprint;

  -         200 meter sprint;

  -         discus;

  -         fietsen (tijdrit en criterium).

  • Zilver:

  -         400 meter wheelen (rolstoelrijden); Websize NL atlete IG over de meet

  -         kogel;

  -         fietsen;

  -         zwemmen (2x).

  • Brons:

  -         200 meter sprint;

  -         200 meter wheelen;

  -         kogel;

  -          indoorroeien (2x);

  -         fietsen (2x);

  -         rolstoeltennis.Websize NL kogelstoter IG

 • Van tijd tot tijd voelen generaals b.d. zich kennelijk geroepen hun opvatting kenbaar te moeten maken via een krant of zoiets dergelijks.Frappant omdat je deze mensen meestal niet hoort in de periode dat zij actief dienend militair zijn.De term b.d. staat voor "buiten dienst" en in sommige gevallen kun je ook gerust stellen "buitengewoon deskundig".

  Toen ik recent een landelijk dagblad las, viel mijn oog op een artikel op de voorpagina.Daarin ventileerde een generaal b.d. de opvatting dat de militairen, die momenteel actief zijn in de Oekraïne, niet dagelijks moeten pendelen tussen het hotel waar zij verblijven en de locatie waar zij hun speurwerk moeten verrichten.Dat zou vele malen gevaarlijker zijn dan te verblijven in het "rampgebied", tussen de strijdende partijen.

   

  Ook las ik nog vluchtig een opmerking over schuttersputjes. Dat lezende kwam ik tot de slotsom dat de afkorting b.d. kennelijk ook staat voor "bijzonder dom". Immers, ik ga er van uit dat men bij Defensie bij voortduring een risicoanalyse maakt over de situatie ter plekke. En dat daarbij afwegingen worden gemaakt over de locatie waar de betreffende militairen relatief het veiligst zijn.

  In die context kan ik het pleidooi van de generaal b.d. volstrekt niet plaatsen. Over welke informatie beschikt die man dat hij tot een dergelijke slotsom kan komen? Heeft hij wellicht een glazen bol waarin hij de toekomst kan zien? De opmerking tenslotte wat hij zou doen als hij commandant ter plaatse was, deed voor mij de deur dicht. De man is generaal b.d. (buiten dienst). Gelukkig maar, in het belang van de veiligheid van de militairen ter plaatse.

  Het is ook mogelijk dat de generaal b.d. "gepiepeld" is door de schrijver van het artikel. Maar dan nog heeft b.d. dezelfde betekenis.

 •                                                                                                                                                                                                          

  Venlo di 7 juni

  Witte kerk

  Agnes Huynstraat 3

  5914 PE Venlo

   
   

   

  Weert do 1 september

  Witte kerk

  Agnes Huynstraat 3

  5914 PE Venlo

   

                                                                                                                             

  Meerssen do 22 september

  Gemeenschapshuis De Stip

  Pastoor Dominicus Hexstraat 10

  6231 HG Meerssen

   

   

   

  Eibergen(Regio Oost) woe 28 september

  Kazerne Kamp Holterhoek

  Zwilbroekseweg 46

  7152 CK Eibergen

  De bijeenkomst begint ’s ochtends en duurt de gehele dag, het programma en nadere gegevens krijgt u via een persoonlijke uitnodiging, omdat hiervoor ingeschreven moet worden.

   

   

  Huizen do 29 september

  Muziekvereniging Prinses Irene

  IJsselmeerstraat 5a

  1271 AA Huizen

   

   

  Arnhem Zuid di 4 oktober

  De Kandelaar

  Den Haagweg 1

  6843 LP Arnhem Elderveld

   

   

  Vught do 6 oktober

  Lunettenkazerne KEK Gebouw

  Lunettenlaan 201

  5263 NT Vught

   

   

  Nijmegen di 11 oktober

  Café Restaurant Groenewoud

  Groesbeekseweg 227

  6523 NW Nijmegen

   

   

  Vlissingen woe 26 oktober

  Marinekazerne

  Oosterhaven 10

  Vlissingen

  De bijeenkomst begint ’s ochtends en duurt de gehele dag, het programma en nadere gegevens krijgt u via een persoonlijke uitnodiging, omdat hiervoor ingeschreven moet worden.

   

  Assen do 27 oktober

  JWF-Kazerne

  Balkenweg 3

  9405 CC Assen

  De bijeenkomst begint ’s ochtends en duurt de gehele dag, het programma en nadere gegevens krijgt u via een persoonlijke uitnodiging, omdat hiervoor ingeschreven moet worden.

   

  Rijen do 3 november

  Eetcafe Zalencentrum De Vijf Eiken

  Oosterhoutseweg 55

  5121 RE Rijen

   

   

  Bronbeek woe 9 november

  Velperweg 147

  6824 MB   Arnhem

  De bijeenkomst begint ’s ochtends en duurt de gehele dag, het programma en nadere gegevens krijgt u via een persoonlijke uitnodiging, omdat hiervoor ingeschreven moet worden.

   

  LeeuwardenNieuwe datum ! do 10 november

  Multifunctioneel centrum Camminghastins-Camminghaburen

  Nieuwenburg 2

  8925 CK Leeuwarden

   

   

  Soesterberg woe 16 november

  De Brik, voormalige Vliegbasis Soesterberg

  Dolderseweg 34

  3712 BE   Huis ter Heide

   

  Steenwijk do 17 november

  De Meenthe

  Stationsplein 10

  8331 GM Steenwijk

   

   

   

  LET OP:de seniorenbijeenkomsten beginnen om 13.30 uur (half uur eerder dan vorige jaren), tenzij anders aangegeven op de uitnodiging.

    

  Nota bene: Indien u naar een seniorenmiddag wilt die op een defensielocatie wordt gehouden, maar u heeft hiervoorgeen uitnodiging ontvangen, vragen wij u om uzelf uiterlijkdrie weken voor de datum bij het algemeen secretariaat van de ACOM aan te willen melden. Dit laatste in verband met de toegang die wij voor u moeten regelen.

   

  64+ dagen voor leden met geboortejaar 1952: op 30 september 2016 in Vught en op 20 september 2016 onder voorbehoud in t Harde

  De leden van jaargang 1952 ontvangen voor deelname aan de genoemde bijeenkomsten een uitnodiging op huisadres. Deze zal rond 22 juni worden verstuurd.

   

  Leeftijdsontslag dag

  In 2016 organiseren wij aan het eind van het jaar een leeftijdsontslagdag. Datum en locatie volgen.

  Onze leden die verwachten in 2017 met leeftijdsontslag te gaan, zullen hiervoor een uitnodiging ontvangen op huisadres. Gaat u later met leeftijdsontslag maar wilt u alvast de bijeenkomst dit jaar bijwonen, dat kan. Neem dan contact op met Netty van Ginkel:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 033-4962712.