Contact met uw bond
033-4953020


Websize Veteranenanjer“Wie in vrijheid leeft heeft de verantwoordelijkheid die te onderhouden. En dus dienen we fatsoenlijk om te gaan met onze vrijheid”, aldus demissionair minister van Defensie Hennis-Plasschaert. Ze zei dit eerder vandaag op Veteranendag bij de medailleceremonie op het Binnenhof

Veteranen maar ook vertegenwoordigers van het thuisfront die zich onder meer bekommeren om de opvang van (fysiek en geestelijk gekwetste) oud-militairen, kregen een medaille of insigne uitgereikt.

Websize Bronbeek oude veteranenEerder op de dag tijdens de ochtendceremonie in de Ridderzaal, waarbij koning Willem-Alexander aanwezig was, sprak ook demissionair minister-president Rutte. Hij richtte zich in het bijzonder tot de oudere generatie veteranen, de tachtig- en negentigjarigen, en een enkeling van honderd jaar, die nu in rap tempo het schimmenrijk van de ‘old soldiers’ binnengaan.

Zowel de premier als de minister van Defensie herdachten de op 24 december 2016 overleden ‘vader der veteranen’ luitenant-generaal b.d. Tette (Ted) Meines. ‘Über-veteraan’ Meines vervulde bij zijn leven een belangrijke rol voor wat betreft het ijveren voor en bewerkstelligen van (meer) maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen. Hij wordt, stelde minister Hennis vast, node gemist.

De Nederlandse Veteranendag heeft dit jaar, naar schatting van de organisatie, ruim 90.000 bezoekers uit heel het land naar Den Haag getrokken. Voor de dertiende keer speelde het jaarlijkse evenement ter ere van onze veteranen, oud en jong, zich af in het centrum van de Hofstad waar de koning het traditionele defilé afnam.